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CALFED Water Transfer Element

DRAFT Discussion Paper No. 7 - Protection of Groundwater Resources

Issue/Question

What should be CALFED policy regarding transfers of groundwater and surface water
transfers with groundwater replacement? What policy, rules or criteria are needed to protect local
groundwater resources from impairment due to these kinds of transfers?

Summary

Ground water transfers or surface water transfers based on groundwater substitution, unless
properly regulated, could result in adverse impacts to groundwater resources, with significant
adverse environmental and economic effects, in the source water area. Such impacts might include
land subsidence, lower groundwater levels and higher pumping costs, degradation of groundwater
quality, impacts to vegetation dependant on groundwater, or in extreme cases, losses of existing
wells.

Several Sacramento Valley counties have passed ordinances restricting or limiting the export
of groundwater. Similar ordinances have been considered by some San Joaquin Valley counties.

Currently, there is no mechanism in state law for watershed based management of
groundwater resources. This may lead to inconsistent approaches to groundwater management by
local agencies, with adverse effects on the development of a statewide water transfer market.

The potential for adverse impacts to groundwater resources makes transfers politically
sensitive in source water areas, such as the Sacramento Valley. The absence of any mechanism for
watershed based groundwater management makes it more difficult to develop conjunctive use
programs and other tools for more effectively managing groundwater and surface water.

Discussion

There are two related sets of issues. First, when and subject to what conditions can
groundwater be directly transferred and exported out of the basin? (A corollary question is whether
the rules are or should be different for in-basin groundwater transfers?) What impacts should be
considered - water quality, pumping levels, short term overdraft, long term overdraft, impact on
surface flows, others? Are there circumstances in which transferred groundwater can be replaced
with surface water which becomes available later in the year?
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Second, when can transferred surface water be replaced with groundwater? Can replacement
be done concurrently with the period of the transfer or can it be done later in the year? Most of these
groundwater substitution transfers involve pumping groundwater to replace the transferred surface
water, with no change in the cropping or irrigation patterns that would have occurred with the use
of surface water. In some cases, a water user may want to transfer surface water in the spring or
summer, and then pump groundwater to replace some or all of the surface water later in the year for
a different crop than would have been grown with the surface water. Should there be limits on these
types of transfer to protect the local groundwater resource from overdraft and to protect other
overlying users of the groundwater from the increased costs of pumping groundwater from deeper
levels than would have occurred in the absence of the transfer?

The primary statutory authority on direct groundwater transfers is Water Code Section 1220.
Generally, this provision prohibits groundwater export from the Sacramento or Delta-Central Sierra
Basins (as defined in Bulletin 160-74) unless the groundwater pumping is in compliance with a
groundwater management plan adopted by county ordinance in consultation with affected water
districts, and subsequently approved by a vote in the counties or portions of counties that overlie the
groundwater basin. It is not clear whether groundwater can be purchased for instream flow purposes
within the specified basins. (Is this an export?)

In other geographical areas, the limits on groundwater transfers are the case law rules on
appropriation of groundwater for use beyond the overlying lands. Generally, this means that only
groundwater which is surplus to the needs of the overlying owners can be appropriated and exported
for use on non-overlying lands. (But does this refer to "surplus" in real time, say the immediate water
year, or it does mean "surplus" over some longer period of time, allowing for periods of groundwater
recharge?) In some counties, particularly in the Sacramento Valley, county ordinances impose
additional restrictions on the export of groundwater.

Regarding groundwater substitution transfers, Water Code Section 1745.10 says
"replacement pumping" is not permitted unless it is consistent with a groundwater management plan
for that area or the water supplier determines there will no be long term overdraft impac(.T h i s
article of the Water Code applies only to transfers of water by a "water supplier", as defined, or an
individual water user who receives water from a "water supplier", so it may not apply to all
groundwater substitution transfers).

Section 1745.11 also has application to any discussion of Article 4 transfers (Section 1745
et seq.). This section provides that nothing in [Article 4] "prohibits the transfer of previously
recharged groundwater or the replacement of transferred surface water with groundwater previously
recharged into an overdrafted groundwater basin, if the recharge was part of a groundwater banking
operation carried out by direct recharge, by delivery of surface water in lieu of groundwater
pumping, or by other means, for storage and extraction."

A provision of the CVPIA requires that a determination be made that transfers of CVP water
will have no long term adverse impact on groundwater conditions in the transferor’s service area.
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The State Board has no jurisdiction over groundwater transfers but does have authority to
prohibit "waste or unreasonable use" of groundwater. Presumably the "no injury" and "no
unreasonable impact" rules are applicable to transfers of groundwater and enforceable by legal
action. Also, any long term transfer would require CEQA documentation which would include
analysis of impacts on groundwater.

Regarding impacts on CVP and SWP, one significant issue is whether a transfer of
groundwater or a "groundwater substitution" transfer adversely affects stream flow by inducing a
depletion from the stream at a time when the Delta is in balanced conditions, thereby compelling the
CVP or SWP to increase reservoir releases to maintain outflow or salinity requirements in the Delta.
(Balanced conditions occur when releases from upstream CVP and SWP reservoirs plus unregulated
flows approximately equal Sacramento Valley in-basin uses plus exports. Balanced conditions are
maintained by regulating the rate of export pumping and/or by storage releases from upstream
reservoirs.)

This issue raises a corollary question regarding the extent to which the projects are entitled
under existing law to protection from the reasonable and beneficial use of groundwater by overlying
owners. In other words, are the projects entitled to continued accretions to stream flow from
groundwater sources, as against the overlying owner’s lawful consumptive use or transfer?

Both the CVP and SWP have also expressed concern in the past about the water quality
problems associated with using project facilities to convey groundwater. In some cases, groundwater
is of significantly lesser quality than the project’s surface water supplies and introduction of
groundwater into the system may create drinking water treatment problems.

A major set of issues related to groundwater transfers (and surface water transfers with
groundwater substitution) is the impact on other groundwater users in the source water area. These
"third party impacts" of groundwater transfers may result in lower groundwater levels, or reduced
water quality of the remaining groundwater. (See Issue Paper No. 9 on Third Party Impacts.)

Options to resolve these issues

¯ Local water management plans (AB 3030) incorporating rules on groundwater transfers.

¯ Local ordinances to regulate groundwater transfers.

¯ Analysis of groundwater impacts as part of short term transfer approval process.

¯ Adjudication of groundwater basins.
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Additional data are needed regarding the Sacramento Valley groundwater basin. A better
understanding of the relationships between surface water and groundwater and of the recharge
capacity of the aquifer (or aquifers) would enhance the development of policy and regulations
regarding the management of Sacramento Valley groundwater resources.

A regional entity (perhaps a joint powers agency of Sacramento Valley counties), or separate
watershed management entities, could be formed to study the groundwater resources of a particular
area and to provide technical review and advice to local agencies regarding transfers involving
groundwater. CALFED could consider the governance and funding mechanism (e.g. financial
support and/or incentives) for such an entity or entities.

State legislation could more clearly define the limitations on transfers of groundwater or
groundwater replacement or require broader application of local groundwater management plans.

Other tools to respond to the third party impacts of groundwater based transfers will be
discussed in Issue Paper No. 9.
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